9/6/12

Palma de Mallorca (Ισπανία)

Ορθόδοξοι Ύμνοι θριαμβεύουν στην Ισπανία

Με πρωτοβουλία του μεγάλου φιλέλληνα Juan Nadal Cañellas, επί πολλά χρόνια Μορφωτικoύ Ακόλουθου της Ισπανικής Πρεσβείας στην Αθήνα και ιδρυτή του Ισπανικού Μορφωτικού Ινστιτούτου, η Χορωδία του Ι. Ν. Αγίου Αλέξανδρου Παλαιού Φαλήρου έδωσε στην Πάλμα της Μαγιόρκα το απόγευμα του Σαββάτου, 25 Φεβρουαρίου 2012, ένα μεγάλο κονσέρτο εκκλησιαστικής μουσικής.

Υπό τον γενικό τίτλο "Missa Orientalis" (Ανατολική Λειτουργία), η Χορωδία του Αγίου Αλέξανδρου εκτέλεσε εκλεκτούς ύμνους της Ορθόδοξης Λειτουργίας σε πολυφωνικές συνθέσεις των περίφημων συνθετών Αλεξάνδρου Κατακουζηνού, Θεμιστοκλέους Πολυκράτη, Χρήστου Στρουμπούλη, Πλάτωνος Ρούγκα, Παναγιώτη Γλυκοφρύδη, Ιωάννη Σακελλαρίδη, Παναγιώτη Γεωργίου και άλλων, οι οποίοι κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα προσπάθησαν με μεγάλη επιτυχία να απελευθερώσουν την ορθόδοξη μουσική της χώρας από τις νοθευμένες επιδράσεις της τουρκικής, αραβικής και περσικής μελωδίας.

Θρίαμβο αποτέλεσε η εκδήλωση αυτή της Χορωδίας, την οποία παρακολούθησαν οι επίσημες πολιτικές, στρατιωτικές και θρησκευτικές αρχές της χώρας. Τόσο ενθουσιασμό προκάλεσε η εμφάνιση της Χορωδίας του Αγίου Αλέξανδρου, ώστε της έγινε σχετική πρόταση να οργανωθεί στο εγγύς μέλλον η περιοδεία της σε διάφορες πόλεις της Ισπανίας. 

Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012 η Χορωδία του Αγίου Αλέξανδρου έψαλε στο Ορθόδοξο Ναό της Πάλμα της Μαγιόρκα την Αρχιερατική Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Ισπανίας και Πορτογαλίας και Εξάρχνου Μεσογείου Θαλάσσης κ. κ. Πολυκάρπου.
Περίληψη στα ελληνικά του ισπανικού δημοσιεύματος, βλ. εικόνα.

1 σχόλιο: